Ända sedan hon var barn har Anna-Maja Henriksson tillbringat alla sina somrar på Mässkär. Det är en plats som betyder väldigt mycket för henne.

Mässkär en oas

för jäktad minister

 

Mässkär utanför Jakobstad har en speciell plats i Anna-Maja Henrikssons hjärta. Det är här hon helst vill vara. – Det har hänt att jag suttit i regeringsmöten när jag varit här ute, säger hon.


Fakta Mässkär


Läge: Yttersta havsbandet utanför Jakobstad
Historia: Gammal lots- och sjöbevakningsplats. Ett gammalt lotshus från 1856 finns bevarat liksom Mässkärs båk från samma tid.
Befolkning: Ingen bofast befolkning.
Resa dit: Dagliga kryssningar från Gamla Hamn i Jakobstad med m/s Mässkär.
Finns på ön: Mässkärs naturstation (i f d lots- och sjöbevakningsstationen) med kafé/restaurang, bemannad sommarmånaderna, naturstig som innehåller presentation av natur och kulturarv på ön.
Övernattning: Reserveringsstuga med 25 bäddar
Webbplats: https://www.masskar.fi

Som partiledare för Svenska folkpartiet i Finland, justitieminister och medlem i Finlands legendariska koalitionsregering, som leds av fem kvinnliga partiledare, finns det behov att ibland lämna den politiska scenen.


För Anna-Maja Henriksson är det Mässkär som är andningshålet och platsen där hon kan koppla av och samla sina krafter.


- Den är mycket nära på allt sätt, det är ju liksom platsen i mitt hjärta, säger hon.


Ön, eller holmen som Anna-Maja ofta kallar Mässkär, ligger i yttersta skärgården utanför Jakobstad. Det går dagliga båtturer ut till den gamla lots- och sjöbevakningsstationen, men Anna-Maja och hennes familj tar den egna båten ut till Mässkär, där familjen har haft stuga i flera generationer.


- Vi har ganska optimal väg hit. Via fiskehamnen, där vi har båten, blir det kortare väg och från vårt hem i Jakobstad och tar det inte mer än en halv timme. Jag hinner hit på veckosluten och när jag får semester vill jag gärna vara här. Vi sätter båten i sjön från maj och tar upp den i oktober, säger Anna-Maja.


Ända sedan hon var barn har Mässkär varit en del av hennes liv.


- Jag har tillbringat alla mitt livs somrar här. Min farmor och farfar köpte en sommarstuga här redan i slutet på 40-talet efter kriget. De var bland de första som uttryckligen skaffade sommarstuga här. Alla övriga före det hade koppling till någon näring, såsom lots-och sjöbevakare, fiskare eller tullare. Mina föräldrar började vara här i mitten på 50-talet, före jag var född, och skaffade en egen stuga här, säger Anna-Maja Henriksson.



När hon nu har sina egna barn här är det fjärde generationen som tillbringar sina somrar på ön.


- Mina föräldrar lever inte längre. Min far dog redan när jag var så liten som sex månader och därför blev den här platsen ännu viktigare för mig, min mamma och hela vår familj. Det var den platsen på jorden där det fanns en grundtrygghet, ett litet samhälle, där alla kände alla och tog mycket ansvar för varandra, säger Anna-Maja Henriksson.

När hennes mamma blev ensam så kunde de inte ha kvar båten som pappan hade haft, utan för att komma ut hit till Mässkär åkte mamman och barnen antingen med grannar eller släktingar, men också med sjöbevakningen och lotsarna.


- Det är ju ett fenomen i sig slutet av 60-talet och början av 70-talet att grannar och släkten alltid ställde upp, men också att det gick att åka ut med sjöbevakningen eller lotsarna, när det passade in i deras tidtabeller. Det är ju lite exceptionellt. Mina bröder skaffade segelbåt i början av 1970-talet och kom oftast seglande hit, berättar Anna-Maja.

Det fanns ju inte mycket till bekvämligheter på den tiden. Hon minns när familjen fick både spis och kylskåp när elen kom.


- Vi hade gaskylskåp och gasspis innan och före var det kalla jordkällare som gällde. Elen drogs 1977 om jag minns rätt, och det underlättade mycket. När första telefonkiosken kom behövde vi inte längre springa till lotsstationen för att ringa.


I dag har ön bredband, vilket gör att Anna-Maja Henriksson kan sköta en del av sina politiska uppdrag från sommarstugan, bland annat sitta i digitala möten och läsa dagstidningarna.


- Det har blivit lite annorlunda. Första gången jag satt i möten här som minister var under Greklandskrisen. Vi hade något extra EU-ministerutskott och behövde få tag på alla. Jag satt flera timmar i förhandlingar här i stugan medan barnen simmade utanför, säger Anna-Maja Henriksson.


Hennes mamma dog också tidigt. Anna-Maja var bara 21 år och hon och hennes syskon bestämde att ha kvar platsen, där man hade levt tillsammans. Syskonen har tillsammans kvar föräldrarnas stuga, men när en annan fiskarstuga intill blev till salu år 1990 så köpte hon och maken huset och har renoverat det.


- Så det här är nog den platsen dit jag alltid kommer när jag vill koppla av och ha lugn och ro. Den betyder jättemycket för mig och min familj, säger hon.



Den gamla lots- och sjöbevakningsstationen drivs i dag med frivilliga krafter och benämns som Mässkärs Naturstation. Här finns sommartid kafé och restaurang, inkvartering och konferensutrymmen. Runt ön finns också naturstigar med presentationer av naturen och kulturarvet på ön.


Under Krimkriget förstördes medvetet alla sjömärken i skärgården så att engelska flottan inte skulle hitta in till Jakobstad, vilket också lyckades. Det gamla lotshuset och Mässkärs båk blev därför uppförda först 1856 efter krigets slut.


Hela ön är 35 hektar stor. Halva ön är fortsättningsvis i statlig ägo via Forsstyrelsen, och andra halvan av ön privatägd.


- I början fanns det en liten oro bland mässkärsborna på holmen när sjöbevakningsstationen skulle öppnas för allmänheten, att folk skulle börjar härja och ”ha sig” här, men så blev det inte alls. Det är fortsatt väldigt lugnt och trivsamt här, säger Anna-Maja.



Det är viktigt att platsen förblir ett trevligt ställe tycker också Anders Boström i Mässkärs lotsstation, föreningen som driver anläggningen på ideell basis. De hyr stationen av Forsstyrelsen som renoverat den för båtfarare.


- Allt behöver inte vara skrik och skrän, utan det här ska vara en plats där folk ska kunna koppla av och trivas, säger Anders Boström.


Båten m/s Mässkär, som gör dagliga turer ut till ön från Gamla hamnen i Jakobstad, tar 30 passagerare och för att garanteras plats finns förhandsbokning.


TOM JUSLIN

 

 

 

 

Utvecklingen har gått starkt framåt och i dag kan Anna-Maja Henriksson sköta en del av sina politiska uppdrag från Mässkär tack vare bredbandsutbyggnaden. Den gamla lotsbyggnaden i bakgrunden finns kvar sedan mitten på 1800-talet.

Med båten hade Anders Boström med sig varor till kafé och restaurangen i den gamla lots- och sjöbevakningsstationen.

Den gamla lots- och sjöbevaknings-stationen inrymmer kafé och inkvartering som drivs med frivilliga krafter.

På väg ut till Mässkär var Sebastian och Elina Lassila tillsamman med Janelle och Rickard Byggmästar med dottern Sienna samt Benjamin Thylin. – Vi har med oss picknick och ska upptäcka ön, kanske också bada, säger de.

Sixten och Lotte Snellman tar en kopp kaffe när de besöker Mässkär med egen båt.

Hamnen i Mässkär är ett populärt besöksmål med egen båt eller med turbåten.

I tjänst på m/s Mässkär var Anders Boström, aktiv i föreningen Mässkärs lotstation och skepparen Viktor Kronqvist.