Gudrun, Irene, Inez och fem andra 80-åringar på väg upp från hamnen till vandrarhemmet på Stora Fjäderägg. Den kilometerlånga cementleden byggdes när man forslade upp fotogentunnorna till fyren.

Stora Fjäderägg - där havet

är ständigt närvarande


Här lever man med havet runt sig alla dygnets timmar. Havet, fåglarna och fyren är nästan de enda grannarna.


Fakta Stora Fjäderägg


Läge: Liten ö som ligger utanför Holmön.
Historia: Gammal fyrplats (från 1851)
Befolkning: Ingen fast befolkning
Resa dit: Till Holmön med Holmöfärjan, vidare till Stora Fjäderägg med mindre båt (20 minuter). Bokning ska ske senast dagen före avresan.
Finns på ön: Fyr och fågelstation
Övernattning: STF-vandrarhem i fyrvaktarbostäderna (11-25 bäddar) sommartid.
Webbplats:https://www.storafjaderagg.se/


- En del förstår inte att ett gäng 80-åringar gör en sån här grej, säger Kerstin Knutsson, som tillsammans med sex kompisar ska uppleva några dygn på ön Stora Fjäderägg utanför Holmön.


De har klivit ombord på båten som ska ta dem ut till ön. Med sig har de ombyten, proviant och ett glatt humör. Några har bott på vandrarhemmet tidigare, men de har aldrig åkt ut tillsammans.


Deras vänskap började en gång i orienteringsklubben i Själevad utanför Örnsköldsvik.


- Våra barn och makar orienterade på 80-talet och vi var åtta mammor som bestämde oss för att också gå en vuxenkurs i orientering. Det är så vår vänskap började. Större framgångar i skogen har väl uteblivit. Vi lär väl inte vinna 5-dagars förrän vi är 90 år och konkurrenterna har slutat, säger skämtsamt Kerstin, som är äldst och 83 år.


Däremot håller vänskapen i sig fast det numera är främst barnbarnen som orienterar. Varje år gör de utflykter. I år blev det Stora Fjäderägg, där Kerstin Knutsson varit förut.


- En helt fascinerande ö. Vi kommer att trivas där, säger hon.

Båten från Holmön till Fjäderägg tas emot på kajen av Tina och Lars Granqvist Pahlén. De är veckans värdar på vandrarhemmet, en uppgift som är helt ideell.


- Det är femtonde sommaren vi är här en vecka som värdar. Det är inget som vi får betalt för, men vi bor här gratis och hjälper gästerna. Det är årets höjdpunkt! säger Tina.



Stora Fjäderägg och vandrarhemmet i fyrvaktarbostäderna har fått hög status bland friluftsfolk som en unik plats att besöka. Två gånger har vandrarhemmet fått utmärkelsen Årets kudde, som delas ur av Svenska Turistföreningen, STF. I år har det varit extra mycket tryck genom ett ökat resande inom landet på grund av pandemin.


- Det har det verkligen varit. Det kan bli en rekordsommar. Vi får se var vi landar, säger Joar Sandström.


Han är sedan snart tio år föreståndare för vandrarhemmet, som funnits sedan 2001. Joars uppgift är att ansvara för transporterna och som stöd för värdarna.


- Vi har öppet sjutton veckor så det är 17 värdpar som är här ute. Det har blivit populärt och i år kunde vi inte få plats med alla som anmält sig. Deras uppgift kan vara allt ifrån att tömma dass och laga något som gått sönder till att möta upp gäster, visa dem tillrätta och ta betalt, säger Joar.


Vädret på Stora Fjäderägg kan vara skrämmande, men oftast fascinerande.


- Folk är lite oroliga ibland och säger ”tänk om det blir dåligt väder”, men det är aldrig någon som varit besviken för att det varit dåligt väder. Alla vädertyper är väldigt häftiga när man är så här längst ute i havsbandet. Det blir så kännbart och blir så läckert att vara där när det kommer oväder, säger Joar Sandström.


Och det finns reserver om vädret blir så dåligt att besökare blir fast på ön.


- Ja, vi har ett skafferi som heter Nödproviantskafferiet, där det finns mat för 16 personer i fyra dygn, säger Joar.


Det är många gånger som gäster eller värdar inte vill åka hem när det är dags. Så bra trivs de.



En som ständigt kan vara ute på Stora Fjäderägg är Åsa Orring. Hon äger ett av husen i det som tidigare var gamla hamnen på Stora Fjäderägg.


Åsa, som är uppvuxen i Umeå men bor i Vimmerby, vistas på ön i långa perioder. Hennes barn och barnbarn följer också gärna med.


- För mig är det här det bästa! Jag är uppvuxen på somrarna här eftersom det 200 år gamla huset funnits i släkten och vi var här ute mycket när min far var med och byggde försvarsanläggningen på Holmögadd, säger Åsa Orring.


Det finns en trygghet i att vandrarhemmet finns en bit bort. Just den här morgonen hade hon fått tillkalla hjälp för att få ut en skrake som förirrat sig ner genom skorstenen in i huset.


- Det var en storskrake, hona. Det gick bra eftersom jag hade användning av det som ringmärkarna lärt mig om att fånga och hålla kvar fåglar. Agera snabbt och hålla över vingarna, säger Tina Granqvist Pahlén.


Förr var det fyrvaktarna som fanns till hands. De försvann från ön 1967 i samband med att elektriciteten kom och fyren automatiserades.



Byggnaderna på fyrplatsen ägs i dag av Naturvårdsverket och i en av fyrvaktarbostäderna huserar sedan 1986 västerbottensornitologerna. Fågellivet på ön är stort och det är främst på vårarna och höstarna som verksamheten vid Stora Fjäderäggs Fågelstation är intensiv. Varje år ringmärks över 8 000 fåglar.


Själva fyren, 11 meter hög, är privatägd. Den köptes för fem år sedan av Tomas Berglund, som alltid haft ett stort intresse för sjöfart. Han håller i sommar på med att renovera fyren utvändigt.


- Det var lite av spontanköp när jag såg att Sjöfartsverket sålde ut fyren. Jag vet inte riktigt vad jag ska ha den till. Om inte annat blir det en häftig sommarstuga, säger han.


Ibland har han hållit fyren öppen för besök, bland annat under Internationella fyrdagen. I år var den äldsta besökaren 92 år.


- Hon hade aldrig varit uppe i en fyr och skulle absolut upp! säger Tomas.


Sommaren 2008 meddelade Sjöfartsverket att fyren släcks permanent. Tomas planerar nu att tända upp den igen med LED-belysning. Det finns en rad andra fyrar som underhålls och drivs privat eller av båtföreningar.


TOM JUSLIN

Det är 15:de året som Lars och Tina Granqvist Pahlén är värdar på vandrarhemmet en vecka på sommaren. – Det är årets höjdpunkt att vara här, säger de.

Kerstin Knutsson och Irene Näsholm på båten som tar dem från Holmön ut till Stora Fjäderägg. Resan räcker 20 minuter.

Cementplattorna anlades en gång i tiden för att kunna dra upp de tunga fotogentunnorna till fyren. I dag underlättar det att ta sig från hamnen.

I år har intresset varit extra stort att åka ut till vandrarhemmet. – Det ser ut att bli ett rekordår, säger föreståndaren Joar Sandström.

Svenska Turistföreningens vandrarhem har funnits 20 år på Stora Fjäderägg och många gäster är återkommande. Likaså värdarna.

Fyren på Stora Fjäderägg är sedan 2008 släckt och äga numera av en privatperson, som håller på att renovera den.

Åsa Orring vid sin sommarstuga, som är en gammal fiskarstuga som släkten ägt. Förr var ön viktig för fisket.