Gretel Björk har haft Vörå handarbetsaffär i 44 år. Nu är det dottern Birgitta som sköter den.

Populäta bloggare

På de här bloggarna får unga stickintresserade sin inspiration.


http://lykkeliten.fi/blogg/


Bakom Lykkeliten står Victoria Snellman, Larsmo, som stickade sitt första plagg när hon var fyra år gammal och som redan i tidig ålder visste att det var skapande och design hon ville syssla med.

När första barnet Sonny Lou kommit till världen föddes också intresset för barnmode och skapandet tog form i unika barnkläder och mönster.


http://lindaslantliga.com/


Lindas Lantliga är en blogg av Linda Antus, Vörå, om handarbete, inredning, mönster och DIY-projekt, familjeliv, bebistid, resor och ett intresse för hälsa och träning.

Nu säljs garn

som aldrig förr

Det hon väver kan spridas långa vägar. Det är inte ovanligt att de färdiga produkterna hamnar i andra delar av världen. Hon har även sålt vävstolar till bland annat Belgien och Japan.


- Man mår bra av att sitta och väva. Det är sällan jag har färdiga mönster, utan vilka färger jag ska använda växer fram under arbetets gång. Man glömmer bort allt annat, säger Gretel Björk.

Hon är inte helt ensam med sitt intresse för vävning och handarbete.


Några hus bort från Vörå handarbetsaffär ligger hantverksboden. Där kan hemslöjdande medlemmar lämna in sina handarbeten eller hantverk till försäljning och föreningen tar provision på det som säljs.

TEXT o FOTO: TOM JUSLIN

Unga mammor vill ha mjuka garn och gärna i naturfärger, säger Birgitta Björk.

Vöråtröjan är fortfarande populär.

Nästan varje dag sitter Gretel Björk vid sin vävstol och skapar sina egna mönster.

Den här dagen är det Astrid Grannas som sköter Handelsboden i Vörå, där föreningens medlemmar kan sälja sina egna alster.

Vörå handarbetsaffär har funnits 44 år.

Bloggar och bilder på sociala medier gör att unga inspireras att själva sticka.


- Det är mest unga mammor som kommer hit och köper garn. Stickandet är väldigt populärt och så fort någon bloggare visar något de har stickat så vill många andra sticka samma sak. Det är en ny generation som börjat sticka nu, säger Birgitta Björk.


Hon är delägare i Vörå handarbetsaffär som mamma Gretel Björk startade 1975.


I nästan 45 år har familjen Björk försett österbottningarna med handarbetsmaterial. Och intresset och efterfrågan på garn är större än någonsin.


En som bidragit till det är Victoria Snellman i Larsmo, som har en av de mest populära bloggarna om handarbete.  


Hon jobbar som mönsterskapare och driver företaget och webshopen Lykkeliten, där hon säljer sina mönster, produkter och barnkläder.

Hennes bilder med barnen iklädda stickade och virkade kläder har blivit en succé.


- Det är ju en sån stor trend nu med stickning att det är mitt heltidsjobb i dag att designa och sälja stickmönster. Det hade jag aldrig trott när jag satt ensam och stickade för bara några år sedan, men så roligt att intresset har blivit så stort att vara kreativ och sätta bort telefonerna för en stund! säger Victoria Snellman.


En annan populär blogg har Linda Antus i Karvsor i Vörå. ”Lindas lantliga” handlar också till stor del om handarbete och inredning.


Att det är en stor uppåtgående trend märks i Vörå handarbetsaffär, där det säljs garn som aldrig förr.


- Det som de unga frågar efter är garn som är mjuka och sköna och gärna i naturfärger. Unga mammor tycker att det är trendigt att sticka egna plagg till sina barn, som de kan ha på sig och visa upp när de går ut, säger Birgitta Björk.


Mamma Gretel Björk fyllde nyligen  80 år, men är fortfarande aktiv i affären. Det är dottern Birgitta som nu sköter den, medan sonen och hans fru har ”filialen” i Vasa. Tidigare fanns också en butik sju år i Nykarleby.


Om intresset för syslöjd, eller mjukslöjd som det ibland kallas, håller i sig så minskar intresset för vävning.


- Förr vävdes det jättemycket runt om i hemmen. Det var vävning och broderier som gällde. Det gör man inte i dag, säger Birgitta.


En som dock fortfarande är aktiv vid vävstolen är Gretel.


- Jag väver inte alla dagar, men när jag sätter mig vid vävstolen kan det bli långt in på kvällen. Maken Olav kan sakna dunket från vävstolen på storhelger, säger Gretel Björk.