Nästan var sjätte närpesbor kommer från ett annat land. Arbetsinvandringen är kraftig från framför allt Vietnam, Serbien och Ukraina.


Vid nyår hade 1 403 personer ett annat modersmål än svenska och finska. Samtidigt stärks svenskan i Närpes eftersom de flesta inflyttade lär sig svenska och sätter sina barn i svenska skolor.


- Vi försöker alltid ha blandade grupper. Då pratar de inte bara sitt eget språk utan tvingas prata svenska med varandra. De lär sig svenska snabbare, säger Susanne Harf.


Hon och maken Ulf har en växthusanläggning på en hektar i Böle i Närpes. För tillfället har de sex vietnameser, två bosnier och två från Ukraina som arbetar hos dem. Utan utländsk arbetskraft skulle de inte gå att driva anläggningen.


- De behövs verkligen. Arbetslösheten är låg i Närpes, säger Susanne.


Ulf Harf började jobba i växthusen för 15 år sen, men tog över hela anläggningen 2009 och byggde det första blockhuset samma år. 2019 blev andra blockhuset klart. Två av vietnameserna har jobbat i växthuset under alla år.

- Alla som jobbar här får ansvar för egna gångar som de får sköta själva. Det är viktigt att de får förtroende och känner att de behandlas väl, säger Ulf och Susanne.


Under april, maj och juni har en lärare från Närpes vuxeninstitut kommit till växthuset en dag i veckan och lärt de nyanlända svenska.

 

- Vi bjuder på tiden och Närpes stad på undervisningen. Det har fungerat väldigt bra. De har också tillgång via QR-koder till material, där de kan lära sig de mest nödvändiga fraserna. Det är ofta som de sitter på lunch- eller kaffepauserna och pluggar, säger Susanne.

Emil Samardzic från Bosnien har jobbat sex år i växthus i Närpes. Han tycker det går bra med språket. Han förstår till och med närpesdialekten fast han inte pratar den själv.


- I höst tar jag semester och åker fem veckor till Serbien där jag har min mamma och släkt. Jag har bara en syster här i Närpes, säger han.


Tillströmningen av arbetskraft är fortsättnings-vis kraftigt, speciellt från Vietnam. Närpes var en av de första kommuner att ta emot vietnamesiska båtflyktingar från Hong Kong år 1988 Nu kommer alla deras släktingar hit för att jobba i växthus.


- Nästan hela min släkt har kommit hit. Mina syskon och föräldrar, nästan alla. Vi är 25 personer här, säger Nhung Nguyen.


Hennes efternamn är det vanligaste efternamnet i Närpes, visade en kartläggning som Helsingin Sanomat gjorde. 174 personer bär det namnet.


- Men vi är många, många fler. Det flesta jobbar i växthus. Vi trivs i värmen där, säger Nhung.

Hon jobbade själv tidigare i växthus, men har i vinter öppnat en asiatisk matvaruaffär i Närpes centrum. Den har blivit en populär samlingsplats för både nya och gamla närpesbor.


Närpes räknar med att det finns cirka 700 vietnameser i staden nu.


- Det kommer hela tiden hit fler och fler på tillfälliga arbetstillstånd. Antalet invandrare i Närpes är i praktiken betydligt högre än 1 403 personer. De som är nyanlända får först B-status och syns inte i statistiken innan de får A-status. Det kan dröja två år innan de får det, säger Lilian Ivars.


Hon är integrationskoordinator för K5 (från Malax till Kristinestad) och har utvecklingsarbete som huvudsaklig uppgift.


- Integrationen fungerar bättre och bättre tack vare lång erfarenhet i samhället, i kommunerna och hos myndigheterna. Vi har fler verktyg att använda oss av i dag, säger Lilian Ivars.


TEXT o FOTO: TOM JUSLIN 

Invånarantal:

9 471 personer


Svenska som modersmål:

7 553 personer (80%)  

 

Finska  som modersmål:

515 personer (5%)   

       

Annat modersmål:

1 403 personer (15 %)Källa:

Statistikcentralen 31.12.2018

   

I Närpes har
80 procent svenska som modersmål

Ulf och Susanne Harf behöver  nya närpesborna i växthusen.

Antalet vietnameser i Närpes är så stort att en ny asiatisk matvaruaffär öppnades av Nhung Nguyen.

Emil Samardzic har jobbat sex år i växthusen i Närpes. På vintern åker han fem veckor på semes-ter till hemlandet Bosnien.

Den nya asiatiska mataffären har blivit en samlingspunkt för vietnameserna.

Var sjätte Närpesbo från ett annat land

Tam Van Hoang trivs bra i växthusen. - Jag är van med värmen från Vietnam, säger han. Staden räknar med att det finns omkring 700 vietnameser i Närpes och de flesta jobbat i växthusen.

Arbetsinvandringen från Vietnam, Bosnien och Ukraina är viktig för Närpes, fr v Bac Van  Nguyen, Roman Tomchuk, Tam Van Hoang,  Phong Van Nguyen och Emil Samardzic.