- Vi visste inte om att det här fanns, men det funkar bra! säger Matthew Boateng och Emmanuel Budy, Jakobstad.

 

Mattorna ska

skrubbas med

äkta tallsåpa

Det är inte enbart husmödrar som är måna om att få sina mattor rena på sommaren. Allt fler unga och inflyttade söker sig till mattvättningsställen som finns bland annat i Jakobstad och Vasa.


Mattvättandet är en ganska unik företeelse för Finland.


Ingen annanstans tvättas trasmattor så flitigt som här. I Helsingfors var mattvättningen ett tag till och med en turistattraktion. För fem år sedan fanns det fortfarande 14 mattbryggor i huvudstaden där det tvättades.


För att minska belastningen och föroreningar i hav och sjöar förbjöds bryggtvätt av mattor för några år sedan och i stället har kommunala mattvättar byggts på land. Fortfarande kan havsvatten användas, men smutsvatten samlas in i och förs vidare till reningsverk eller tankar.


Det är ofta man ser unga mattvättare. Vid tvättningsstället i Gamla hamnen i Jakobstad skrubbar Sanna Seppelin-Joensuu på sin matta.


- Jag måste passa på när tvååringen hemma sover. Jag var här i går också med några mattor och då var det väldigt fullt med folk här, säger hon.


De varma dagarna i juli satte fart på mattvättandet.


- Det torkar mycket bättre när det är fint väder och det är en viktig sak. Men det är ganska tungt arbete att skrubba och lyfta mattorna, säger Sanna.


I Gamla hamnen finns också Matthew Boateng och Emmanuel Budy. De kommer ursprungligen från Ghana.


- Jag såg att det gick att tvätta mattor här när jag var på fotbollsplanen intill och spelade fotboll. Det måste jag testa, tänkte jag, säger Matthew.


Efter att ha fått lite instruktioner var de i full fart med tallsåpan och borsten.


- Vi visste inte att det här fanns, men det funkar bra, säger de.


I Vasa finns tvättningsställen på Smulterö och Sandö. På den senare platsen finns Kevin Rivera med sin sambos dotter Maikki.


- Mattorna ska tvättas åtminstone en gång per år! Nu har vi ganska liten bostad så det är bara tre mattor att tvätta. Någon gång har jag spolat av dem med högtryckstvätten, men det här är mycket bättre, säger Kevin.


TEXT o FOTO: TOM JUSLIN

- Förr tvättade jag min mammas mattor, men nu är det mina egna, säger Sanna Seppelin-Joensuu, Jakobstad.

Kevin Rivera får hjälp av sambons dotter Maikki Katunpää med tvättningen på Sandö, Vasa.

Mattor på tork är en vanlig syn runt om i Finland.

Så här tvättar

du din matta

  1. Se till att skaka mattan
    för att få bort grövre smuts, som exempelvis grus.

  2. Lägg ut mattan till exempel på bänken vid ett mattvättningsställe med havsvatten, en altan eller ett källargolv. Rengör den med kallt vatten och såpa, gärna tallsåpa, påbåda sidorna. Använd en mjuk borste.

  3. Häng upp mattan på långsidan så att vattnet kan rinna av från båda sidorna.

  4. Låt torka, gärna utomhus. Glöm inte att vända på mattan regelbundet.

 

Det gör inget om mattan är bubblig när du lägger tillbaka den på sin plats efter tvätten. Det bubbliga kommer att försvinna efter ett tag.

 

Är du osäker på om du kan tvätta mattan eller om den behöver kemtvättas så kan du ringa en återförsäljare och fråga. Det är alltid bättre att fråga innan du påbörjar en mattvätt.

 

En matta behöver bara tvättas vartannat år, men det hindrar inte mattan från att få fläckar emellan tvättar. Som med alla fläckar så är det bäst att behandla dem direkt. Ju snabbare du behandlar en fläck, desto lättare kommer den att vara att få bort.

 

Vintertid kan man rengöra mattan med snö, som sedan piskas bort.

 

Mattrengöring förlänger mattans liv och tar bort eventuell lukt.

 

Källa: Cleanipedia