- Jag tror inte att Kaskö kan klara sig på egen hand, säger Anders Wikman, som sålde våfflor och glass tillsammans med Ida Wikman på loppisdagen.

Kasköbornas hopp: en trygg framtid

En som lärt sig älska Kaskö är irländaren James Murray, som flyttade till staden för 20 år sedan.


- Vintrarna kan vara tuffa, men jag älskar närheten till havet. Jag simmar varje morgon på sommaren, säger han.


James Murray driver krukmakeriet Savipaja Murray tillsammans med hustrun Raija i bortre ändan av staden. De bor i ett stämningsfullt ateljéhem som ligger ihop med keramikbutik och krukmakeri.


De träffades på en EU-sammankomst för krukmakare från Finland, Sverige och Irland, som arrangerades i Karleby. James fick skjuts av Raija i hennes bil.


- När vi kom till Kaskö visste det att det skulle bli vi. Livssituationen med skilsmässa var samma för oss båda, säger Raija Murray.Tillsammans har de skapat en egen stil i bruks- och keramikföremålen med blåa nyanser från den finska naturen i förening med bastant gulaktig keltisk kultur som ger deras keramik en speciell och omtyckt karaktär.


Kännedomen om krukmakeriet har spridit sig långväga och lockar besökare till Kaskö. Men James tror inte Kaskö kommer att överleva av sig själv.


- Närpes skulle kunna hjälpa oss. Som det är nu flyttar alla unga personer och det finns ingen framtid, säger han.


Även paret Murray har funderat på olika alternativa bosättningsorter.


- James längtar ibland till Irland där han har barn och barnbarn. Jag har barn och barnbarn här i Finland, så det är ett svårt beslut, säger Raija Murray.


Tillsvidare snurrar krukmakeriplattan i Kaskö.


Butiken fylls med nya föremål och besökare.TEXT o FOTO: TOM JUSLIN

Raija och James Murray driver ett välbesökt krukmakeri i Kaskö. De tycker att det är synd att så många unga lämnar staden.

- Känslomässigt är det väldigt tråkigt om Kaskö som stad försvinner, säger Kimi Saarinen.

Kaskö är staden som riskerar att försvinna. Blir det sammanslagning med Närpes hotas både stadsrättigheten och titeln Finlands minsta stad.


- Känslomässigt är det väldigt tråkigt. Jag har varit här på somrarna sedan jag var liten och hoppas att det blir nej till sammanslagning, säger Kimi Saarinen.


Han besökte gårdsloppis som arrangerades förra lördagen i Kaskö. Då lever staden upp och det kryllar av folk på gatorna.


En vanlig dag kan gatorna vara ganska folktomma. Det är inte ovanligt att man färdas genom hela staden utan att se en enda människa eller bil.


- Kaskö försvinner ingenstans, men jag tror ändå att det inte finns möjlighet att klara sig på egen hand. Det finns olika åsikter om sammanslagningen, men jag är positiv, säger Anders Wikman.


En undersökning bland ledamöter i stadsfullmäktige visar att de svenskspråkiga är mera positiva till en sammanslagning än de finskspråkiga, som är tveksamma till att gå ihop med den helt svenskspråkiga staden Närpes.


- Jag tror ändå att de finskspråkiga kommer att få lika bra service i Närpes som här i Kaskö. I dag finns finskan även där som språk inom all servicenäring och inrättningar, säger Anders Wikman.


Finlands sju minsta städer

 

namn                   invånare


1 Kaskö                    1 274

2 Pyhäjärvi               5 337

3 Kannus                  5 520

4 Etseri                    5 906

5 Viitasaari               6 411

6 Parkano                 6 562

7 Kristinestad           6 638

 


Finlands sju största städer

 

namn                   invånare


1 Helsingfors         643 272

2 Esbo                  279 044

3 Tammerfors        231 853

4 Vanda                223 027

5 Uleåborg            201 810

6 Åbo                   189 669

7 Jyväskylä           140 188

 

          Källa:

          Befolkningsregister- 

          centralen 2018