Jessica Sjölund, Erik Haglund och Carmen Henze från Umeå firar att de klarat av SwimRun med 17 km löpning och 7 km simning ut till Ulvön.

En skål för Ulvön - 
men utan surströmming

 

Turismen skjuter i höjden på Ulvön, däremot rasar tillverkningen av surströmming. Ulvöborna pratar själva om katastrof.


Fakta Ulvön


Läge: 30 km söder om Örnsköldsvik, Ulvöarna består egentligen av två öar, norra och södra Ulvön.
Historia: Gammalt fiskeläge sedan 1500-1600-talet
Befolkning: Vintertid cirka 35-40 bofasta, sommartid många säsongsboende
Resa dit: Färjeturer dagligen från Köpmansholmen med M/F Ulvön och M/F Minerva eller sommartid även från Docksta, Ullånger eller Mjällomslandet med M/S Kusttrafik
Finns på ön: Handelsbod, restauranger, kaféer, bistro, museum, kyrkor, gästhamn.
Övernattning: Hotell, vandrarhem och stugor att hyra.
Webbplats: https://www.ulvon.info/


Det är sommarlördag på Ulvön. På Lotsberget, med utsikt över Ulvöhamn och Bottenhavet, firar ett gäng från Umeå med en flaska skumpa. De har genomfört årets SwimRun och sprungit och simmat mellan öarna ut till Ulvön.


De är inte de enda turisterna på ön. Hotellet och stugbyar är fullbelagda och från turistbåtarna strömmar dagsturisterna. Årets sommar ser ut att bli den bästa någonsin när det gäller turister.

Men inte när det gäller surströmming. Där är det katastrof.


- Så här lite surströmming som i år har det aldrig gjorts på ön, säger Ulf Öhgren.


Hans släkt har i generationer tillverkat surströmming. Hans farfar skapade namnet Ulvöhöken. I år  gör han bara lite surströmming för eget husbehov.



Ulvön har i alla tider varit surströmmingens förlovade ö, men i dag riskerar strömmingskulturen att försvinna helt.


- Det har funnits nio salterier på ön och sex samtidigt, så det har varit en enorm verksamhet när det gäller att syra strömming. I år blir det katastrofalt litet. Jag har det enda salteriet som är kvar på Ulvön och brukar göra 8 500 burkar om året, men det här året blir det bara 820 burkar. Likadant ser det ut på andra ställen, säger Ruben Madsen.'


Det finns flera olika anledningar till det. Det har blivit hårdare regler för tillverkningen, men det stora problemet är bristen på strömming. Det finns olika teorier om varför, men en orsak som flera fiskare vittnar om är trålfisket i Östersjön som slukar en stora mängder strömming.


- Strömmingen har av någon anledning också blivit mindre. För att göra surströmming måste strömmingarna vara minst 17 centimeter och nu ligger de nere på 16 och 15 centimeter. Jag har pratat med Kalixfiskarna i Bottenviken och bara för att köpa in nya nät, som har mindre maskor, så blir det flera hundratusentals kronor i investering och det är leveranstid på ett år. Näten köps i Japan och nu går det inga båtar från Asien, så det är komplicerat, säger Ruben Madsen.


Han har sedan gammalt fått benämningen ”Surströmmingskungen” och har bl a varit ordförande för Surströmmingsakademien.



Fortfarande är det grupper som han har surströmmings-presentationer för, men stora delar av den verksamheten försvann under pandemin.  Han hade också tidigare Sur-bistron, som kaféet hette och som dottern Linns skötte, men den lades ner och drivs i dag som vanlig kaféverksamhet med fika och lättare mat.


- Det är så svårt att hantera surströmming i kombination med annan mat, så därför har vi flyttat surströmmingsverksamheten ner till salteriet. Där finns det partybord, men den verksamheten har inskränkts till ett fåtal grupper nu i sommar, säger Ruben.


Ulvön hör ju till världsarvet Höga kusten, men man kan inte påstå att det är surströmmingens förtjänst att det blev ett världsarv. Däremot är surströmmingen en viktig del av Ulvökulturen.


- Om vi tittar på Hälsingland så har man kanske tre stycken fiskhamnar och i en av dem hade man historiskt ett salteri, som man delade på. Man har inte haft ett salteri i varenda fiskehamn, men här på Ulvön har det funnits nio salterier och sex samtidigt, så det har varit en enorm verksamhet när det gäller att syra strömming, säger Ruben Madsen.



Ulvöhamn har varit Bottenhavets största fiskehamn historiskt.


Det är också här på Ulvön man började med plåtburkar för surströmming och att ha egna märken. Förr hette det bara Surströmming och så hade man ett klistermärke där fiskarens namn stod, Söderberg eller någonting. Oscars är den enda sorten som finns kvar från den tiden.


- Här på Ulvön bestämde man sig för att ha egna märken och då skapade man Röda Ulven, Röda fisken, Ulvöhöken, Ulvögöken och Ulvöprinsen, säger Madsen.


Det är fortfarande bara Ulvön och historiska Ulvömärken som har separata namn vilket Ruben Madsen anser som intressant. De nya märken som kommit på senare år har ofta anknytning till den orten surströmmingen kommet ifrån, t ex Kallax och Rovögern.


- Förr var ju fisket den stora näringen på Ulvön, men nu är det turismen och den är jättestor här på Ulvön i dag.



Fram till 1998 var premiären för surströmming lagstadgad till den tredje torsdagen i augusti enligt Livsmedelsverkets kungörelse om fiskvaror. Anledningen var att myndigheterna ville kontrollera att fisken inte var för dåligt jäst eller omogen innan den gick ut till handel.


Numera finns det ingen lag som bestämmer när surströmmingspremiären ska infalla men många tillverkare förhåller sig fortfarande till den gamla traditionen om den tredje torsdagen i augusti, i år alltså 19 augusti i veckan som var.


På restaurangerna på Ulvön kan man fortfarande beställa in surströmming, men oftast bara som förrätt, för den som vill pröva på denna exotiska och historiska smaksensation.



TOM JUSLIN

Ulf Öhgren på Ulvön har aldrig varit med om att det gjorts så lite surströmming på ön. Hans far och farfar hade salteri och gjorde märket Ulvöhöken.

Ulvön har i alla tider varit surströmmingens förlovade ö med många kända märken, bl a Röda Ulven.

Vad vore Ulvön utan ulv?

Gammal ulvökultur. Kiosken startades 1948 av Karl August Bergman och har nu tagits över av dottersonen Östen Markström och hans hustru Carina.

Så här mycket turister är vi inte vana med, säger Karl-Göran Berglund, Ulvökiosken, och Mikael Carlquist, Almagården.

Vid hotellet och gästhamnen finns ett populärt utebad.Det är populärt med dagsutflykter till Ulvön.

Ulvön är ett gammalt fiskesamhälle med många fina miljöer.