Ann Kristin Lundström och hnnes familj, här barnbarnet Alina Berggren, vistas så mycket som möjligt i sitt hus i det lilla fiskeläget på Trysunda. Ann Kristin uppvuxen här.

Tre personer bor året om
på Sveriges vackraste ö

 

När man anländer till ön är det lätt att tro att man befinner sig nån annanstans än i vattnen mellan södra Kvarken och Bottenhavet. Som i en annan värld. Trysunda har utnämnts till Sveriges vackraste bebodda ö – två gånger.


Fakta Trysunda


Läge:  Cirka 30 kilometer söder om Örnsköldsvik. Hela ön är naturreservat sedan 1987.
Historia: På Trysunda grundade Gävlefiskarna på 1500-talet ett fiskeläge som är ett av Ångermanlands bäst bevarade. Landhöjningen har inneburit en uppgrundning av de sund, Trysunda – ”tre sund” – som tidigare ledde till hamnen vid fiskeläget.
Befolkning: Tre året-runt-boende, många fritidsboende.
Resa dit: Dagliga båtturer sommartid från Köpmansholmen, en halvtimme.
Finns på ön: Skärgårdskafé och affär, fiskemuseum, kapell, vandringsled, badvikar.
Övernattning: Vandrarhem vid kaféet, gästhamn
Webbplats: https://trysundavandrarhem.se/

Den som gjort den rankningen är författaren och ö-älskaren Anders Källgård. Samma resultat fick Trysunda vid en omröstning i en svensk kvällstidning.


Att det är overkligt vackert är det ingen som förnekar, varken besökare eller boende där.


- Det är som Saltkråkan. Så känns det, säger Ann-Christin Lundström.

Hon är född på Trysunda och äger med sin man ett av de pittoreska husen i fiskehamnen, alldeles vid vattnet. Det finns likheter mellan henne och Tjorven i Astrid Lindgrens älskade skildring av livet på en ö. Både Tjorvens och Ann-Christins föräldrar förestod den lilla affären på ön.


- Skillnaden var kanske att vi hade en katt och inte en hund som Tjorven, säger Ann-Christin.


Ann-Christin Lundström och hennes man Ingemar Wågberg har lägenhet i Domsjö på fastlandet, men efter att de gått i pension tillbringar de så mycket tid som möjligt i fritidshuset på Trysunda.


Deras barn och barnbarn kommer gärna också ut till ön.


- Jag tycker fortfarande att det är lite Astrid Lindgrens värld över stället. När jag gick i skolan uppe i backen var vi bara sex elever, men eftersom jag var ensam i min årsklass måste jag kunna alla läxor utantill. Det var ingen annan som ryckte in, säger Ann-Christin Lundström.


Föräldrarna var fiskare och hade affären. När Ann-Christin gick i femte klass flyttade familjen i land.


Trysunda är fortfarande bebott året om, även om den fasta befolkningen i dag består av endast tre personer. En av dem är Ingrid Johansson, 80 år.


Hon har också bott på fastlandet, men tillsammans med sin man Erik flyttade de tillbaka till hennes hemö. Efter att maken avlidit har hon valt att bo ensam kvar på Trysunda även på vintern.


- Jag trivs här och har aldrig tråkigt. Man upplever naturen på ett speciellt sätt när man bor här året om. Alla årstider har sin speciella tjusning, säger Ingrid Johansson.


Affären är öppen bara sommartid och på vinterhalvåret kommer färjan till Ulvön förbi Trysunda bara två gånger i veckan. Vissa perioder på vintern ligger trafiken helt nere.


- Man får planera sina inköp, eftersom man kan göra matbeställningarna bara nån gång i veckan. Det lär man sig ganska snabbt, säger Ingrid.


Att bo mitt i ett vykort gör att det aldrig blir tråkigt och TV:n är ett bra sällskap när vintermörkret faller över ön.


Hela Trysunda är ett naturreservat. Till och med en del av vattnet runt ön är skyddad. Namnet Trysunda berättar att det en gång i tiden fanns tre sund som delade ön. Idag är de ihopvuxna av landhöjningen.


Trysunda tillhör världsarvet Höga kusten och Kvarken. Ön ligger inramad mellan berg och kullar och vikarna runt ön har olika karaktärer, från badvikar med långgrunda sandstränder till vikar fyllda med klapperstenar som gnuggats runda mot varandra genom årtusenden. Hela ön är bara 378 hektar stor.


Det var av gammalt ett viktigt fiskeläge. Under 1800- och 1900-talen gjordes också försök med malmbrytning av järnmalm på ön och det finns några dagbrott och varphögar kvar som vittnar om den tiden.



I dag är det turister som lockas till ön. Det är ett populärt utflyktsmål och många boende kring Örnsköldsvik har tillbringat midsomrar på Trysunda.


- Det är en fantastisk ö och det har börjat mycket bra. Det är inget som vi ångrat, säger Sarina van der Werf.


Hon och hennes man Christiann Koevoet tog över affären, kaféet, vandrarhemmet och gästhamnen f i sommar. Verksamheten har fyra ben, men sköts från samma servicepunkt och av dem ensamma tillsammans med sonen, som är 18 år.


- Vi fick höra att de sökte ny arrendator och anmälde vårt intresse. Efter att vi träffat dem blev det klart att vi fick ta över från i juni, säger Sarina.


Familjen flyttade från Holland till Sverige för sju år sedan. Christiann har jobbat inom kyrkan och en affär med inriktning på hållbarhet och Sarina är utbildad sköterska och kock, yrken som kommer väl till pass i verksamheten på Trysunda.


De blir litet av allt-i-allo på ön. Förutom att de ansvarar för allt kring affären ligger också skötseln av den lilla kyrkan och båtmuseet på deras ansvar.


TOM JUSLIN

Trålbåtarna tar all fisk och vi får inte ens så att det räcker till strömmingsrullar, säger fritidsfiskarna Andreas Berggren och Ingemar Wågberg.

Ingrid Johansson, 80 år, är född på Trysunda, men återvände hit efter ett liv och arbete på fastlandet. Hon har aldrig tråkigt här.

Två gånger har Trysunda utnämnts till Sveriges vackraste bebodda ö, och det är lätt att förstå utnämningen när man kommer dit.

All verksamhet på Trysunda koncentreras till Sarina van der Werf och Christiann Koevoet, som är nya arrendatorer av mataffären, skärgårdskaféet, vandrarhemmet och gästhamnen. De har också hand om skötseln av kyrkan och det lilla museet.

Stränderna med klapper-stenar är unika. Hela ön är ett natur-reservat och en del av världs-naturarvet.