Tankar i skymningen.Den som övernattar på Tankar kan få se solen gå ner i havet. Och upp igen.

Tankar i skymningen -

något som många missar

 

De flesta besökare kommer till ön Tankar med båt över dagen, men då missar de kanske det allra bästa: att se solen går ner i havet och sedan upp igen.


Fakta Tankar


Läge: Skär med fyr i yttersta skärgården utanför Karleby.
Historia: Fiskeby på ön redan på 1600-talet. Sedan 1700-talet har ön fungerat som fyrplats och lotsö.
Befolkning: Ingen fast befolkning, förr 300 personer.
Resa dit: Turbåt dagligen från Karleby sommartid
Finns på ön: Säljaktsmuseum, kapell från 1700-talet, kafé.
Övernattning: Tankar Inn i gamla lotsstationen, gäststuga, gästhamn.
Webbplats: https://www.visitkokkola.fi/sv/tankar-fyro/

Det finns det chans att göra om man övernattar på ön. Bor man dessutom i tornrummet med utsikt åt alla håll över havet ger det en maximal känsla av närhet.


Rummet med 360 graders utsikt ligger inte i själva fyren utan i tornet på den gamla lotsstationen, som fungerar som vandrarhem. Även hotellets andra rum på Tankar Inn har utsikt mot havet, men inte åt alla håll.


Tankar ligger 15 km utanför Karleby och turbåten m/s Jenny går dagligen på sommaren.


Fyren är fortfarande i bruk fast den numera styrs centralt. Den har Finlands starkaste ljus och en räckvidd på över 50 kilometer.


Ön ligger i norra Kvarken och skulle man ha bra ögon eller kikare, och titta rakt västerut, skulle man kanske se Ratan och fastlandet i Robertsfors på den svenska sidan. Det är 70 kilometer dit. Men eftersom jorden är rund försvinner allt längre bort ner i havet, precis som solen.


- Men det har faktiskt hänt att man sett den svenska kustlinjen som en hägring. Då ser det väldigt nära ut, säger Bo-Göran Klingenberg.


Hägring är ett optiskt fenomen som gör att föremål bortom horisonten dyker upp som en synvilla ovanför den. Det brukar bland annat hända i värmen i öknarna, men också ute till havs.


Bo-Göran har upplevt Tankar mer än många andra. Han har varit lots här i 25 år och har en sommarstuga på ön. Lotsstationen är fortfarande i bruk, även om huvudverksamheten flyttats in till fastlandet. Delar av huset och tornet kan därför i dag fungera som vandrarhem.


Förbi Tankar passerar många stora fartyg i Kvarken. Hamnen i Karleby är den tredje största i Finland. Likaså är det mycket fritidsbåtar i omlopp här. Många kommer från svenska sidan, andra åker dit.


- Det är väldigt nära till Sverige. Ibland åker vi till Holmön på en kopp kaffe. Det tar bara ett par timmar dit, säger Kent Eklund.

Han och Sören Grankulla är fiskare från Larsmo och har tagit iland på Tankar för en frukost på kaféet. De har lagt ut sina nät i havet längre ut.


Tankar är en gammal fiskarby med fiskarstugor. Tidigare spelade fiskarstugorna en stor roll för de fiskare som behövde någonstans att sova och bo under långa strapatser, både sommar- och vintertid.


Första fyren på Tankar bestod faktiskt av en tunna med tjära som brann för att varna fiskare för de klippor som stack upp. Landhöjningen har gjort att det tidigare grundet blivit en stor ö.


När fyren byggdes år 1889 blev Tankar också ett fyrsamhälle med fyrmästare- och fyrvaktarfamiljer. Sedan ett lotssamhälle. Fiskare fanns fortfarande kvar i sina hus.


Som mest bodde det 300 personer här. Det var mycket på en yta som i dag är mindre än 500 meter i diameter.


Nu för tiden är de gamla fiskarstugorna renoverade till sommarstugor. Det finns 22 stugor på ön.


- Det var vanligt att lotsarna i turordning efter hur länge de jobbat fick köpa ett hus på Sjöfartsverkets område och det fanns en tradition att de fick det för en månadslön, säger Bo-Göran Klingenberg.


Fortfarande sker fiske i vattnen i norra Kvarken, men Kent Eklund och Sören Grankulla gör det på fritiden vid sidan om sina vanliga yrken.


- Det är ganska bra fiskevatten här. Vi får mest öring och sik, ibland även nån lax, men den är kvoterad och det är krångligt med tillstånden, säger de.


På Tankar finns också ett litet museum, där bland annat säljakten visas. Den var också viktig förr i tiden.


- Vi jagar också en del säl ibland, men de osäkra isarna har gjort att det blivit svårare, säger Kent och Sören.


Dagens säljakt är inte för att man behöver råvarorna, utan skyddsjakt för att hålla nere stammen. Sälarna går ganska hårt åt fiskarna och fiskenäten.


Till midsommar ökade antalet besökare rejält på Tankar.

För många är ett besök på fyrön Tankar en tradition varje sommar.

Simon Lindkvist tillbringade somrarna med sina föräldrar här för 30 år sedan. Nu gör han det med sin egen familj -  sambon Natali Björkqvist och dottern Lykke.


- Det går bra att åka hit för att njuta och bo i båt också. Det gör vi, säger de.


Tankar är ett av de viktigaste turistmålen i Karleby.


- I fjol hade vi cirka 15 000 besökare på ön och en tredjedel av dem kom med turbåten Jenny. Forststyrelsen och Karleby stad har ett delat ansvar för ön i dag, säger Teea Pietilä, VD för Karleby turism, eller Visit Kokkola som det heter.


Årets midsommar var gynnsam väderleksmässigt och m/s Jenny trafikerade med full last. Den rymmer 177 passagerare, men på grund av coronarestriktionerna har det begränsats till 130, och tar två timmar.


De som stannade kvar över natten fick en speciell upplevelse. Tankar i skymningen.


TOM JUSLN

De njuter i solnedgången. Henrik Härmälä (t v) med hustrun Johanna, dottern Jessica och svågern Mikko Pohjonen. Mikkos och Johannas pappa har varit lots på Tankar.

För Bo-Göran Klingenberg är havet kring Tankar hemmavatten. Före pensionen jobbade han som lots här 25 år.

Antalet besökare till Tankar ökade ifjol.

Då räknar man med att 15 000 personer besökte ön.

Fritidsfiskarna Sören Grankulla och Kent Eklund från Larsmo tar i land för frukost på Tankar. Med på färden är Sörens valp av rasen tysk jaktterrier.

Lykke Lindkvist delar sommarens höjdarupplevelse med pappa Simon på badstranden. Simon har ända sedan han var barn tillbringat somrarna på Tankar.