Ett glatt gäng från Nykarleby och Larsmo fr v Nina Slotte, Wolfgang Hermann, Maria Salo, Tomas Slotte, Edith Slotte, Siri Slotte och Nellie Hermann.

Populärt utflyktsmål
mitt i världsnaturarvet

 

Vackrast och bäst. Mickelsörarna i Vasa skärgård ligger mitt i världsnaturarvet och det är hit många med båt gör dagsutflykter.


Fakta Mickelsörarna


Läge: Ögrupp ca 15 km från land utanför Korsholm/Vörå.
Historia: Gammalt fiskesamhälle, hade fast bosättning fram till 1980-talet. Gammal sjöbevakningsstation på största ön Kummelskär. Öarna en del av världsnaturarvet Kvarken/Höga kusten.
Befolkning: Ingen bofast nu
Resa dit: Populärt utflyktsmål bland båtägare. Båtskjuts kan beställas av lokala företagare.
Finns på ön:  Naturstation i gamla sjöbevakningsstationen med bland annat café, utsiktspunkt, utställning och naturstig
Övernattning: Bäddplatser i sjöbevakningsstationen (inte i år p g a renovering), gästhamn
Webbplats: https://www.utinaturen.fi/mickelsorarnasnaturstation

- Nu finns det glass och laxsoppa!


När detta ropas ut från trappan till den gamla sjöbevakningsstationen märks direkt en ivrig aktivitet bland båtfolket vid bryggorna.


Kommande veckans värdar, John Erickson och sonen Axel, har anlänt med båt från Vasa och bunkrat upp förråden av matvaror.


- Det har varit så fint väder att de sålt slut på nästan allt. Glass och laxsoppa är väldigt populärt och är det som många kommer hit för, säger John Erickson.


Mickelsörarnas naturstation på Kummelskär drivs helt ideellt av båtklubbarna i Vasa och Vörå skärgård. Det finns ingen reguljär trafik ut dit, utan man får komma i egen båt eller med beställningstur.


Reserveringsstugan som har ett 25-tal bäddar fördelade på tvåbädds- och trebäddsrum har senaste somrarna varit stängd. I fjol på grund av pandemin, i år på grund av att de ska renoveras för att få bättre brandskydd.


Men de flesta som kommer hit övernattar i egna båtarna, om de inte bara gör dagstur.


- Vi har varit till Ritgrund, Replot gästhamn, Vasa och Rönnskär. En enastående tur. Sällan så fantastiskt ute på havet. Har man tur får man uppleva det nån gång varje sommar. Ett verkligt privilegium, säger Nina Slotte från Nykarleby, som båtturistat under veckoslutet med familj och vänner. Några har övernattat i tält på öarna.


Andra kommer ännu längre ifrån.


Riitta och Pekka Kuusniemi har seglat ända från hemmahamnen i Pargas och varit uppe till Jakobstad. Nu seglade de in på Kummelskär och passade på att boka en natt i gästhamnen och bastun där.


Det brukar vara många svenska båtar i hamnen, men inte i år. Bara någon enstaka och ett gäng fransmän.


Det berättar Hans Sjöberg, som varit förra veckans värd. Han jobbar i vanliga fall som båtsman på finska isbrytare Otso, men har tre månader semester och rycker in som värd på Kummelskär.


- Jag har passat på att fiska en del. Mest abborre som jag frusit in fileer av, säger han.


Fisket kring Mickelsörarna har alltid varit stort. Ögruppen har också haft en fast befolkning med fiskare som var bosatta i fiskestugor runt skären. Ännu under 1930-1960-talet var ett 20-tal personer skrivna här.


Mickelsörarnas sista permanenta invånare hette Ida Lundberg.

Jimmy Wikström, som besökte ön härom helgen, är en ättling till henne.


- Min farfar var hennes son och han var född här. Hon var min gammelfarmor och när hon blev äldre ville hon inte bo kvar här ensam på vintern utan flyttade då in på ett äldreboende. Men på sommaren skulle hon absolut ut hit, berättar Jimmy som bor i Petsmo nära till öarna.


Jimmys pappa var med och byggde sjöbevakningsstationen på åttitalet.

Den nedlagda stationen på Kummelskär, som i dag kallas Mickelsörarnas naturstation, ägs av staten genom Forststyrelsen, men staten har inget vinstintresse, utan intäkter från servering, övernattningar och gästhamn går till investeringar i verksamheten.


I höst skall nya och större bryggor byggas.


Båt och sommarstugliv utgör en folkrörelse i Österbotten. Det finns 15 268 registrerade båtar och under de två senaste åren har de registrerade båtarnas antal vuxit med ca 3 procent.


- Det skulle inte förvåna mig om vi i Finland har den största båttätheten i världen. Varannan österbottning rör sig i något av våra båtvatten varje år, säger John Erickson.


Genom Andelsbolaget Solrutten vill man förbättra möjligheterna till båtturism längs hela österbottniska kusten.


- Solrutten har som begrepp existerat i 30 år. Projektet hade initierats av Landskapsförbundet och Kvarkenrådet. Syftet var att gemensamt mellan klubbarna bättre kunna koordinera det då pågående farledsprojektet och skötseln av lederna. Det är omkring 1 600 kilometer allmänna och enskilda farleder och båtrutter som de österbottniska båtklubbarna och fiskargillena utrustat och underhåller dels enskilt och dels gemensamt, säger John Erickson.


I arbetet ingår förbättringar av hamnar och övernattningsmöjligheter vid gamla fyrplatser längs kusten. Att Kvarkens skärgård finns med i Unescos världsnaturarv ökar intresset för besök.


TOM JUSLIN


John Erickson tror att Finland har den största båttätheten i välden. Den märks på Mickelsörarna.

Glassätare från Petsmo  fr v Ella Vester-gård, Maja Åbro, Hampus Åbro och Linus Åbro

Carin och Mikael Hagman och Ingegerd och Kaj Enqvist njuter på den egenbyggda båten.

Jimmy Wikström, 41, är ättling till den sista boende på Mickelsörarna. Det var hans gammelfarmor Ida Lundberg.

Hans Sjöberg jobbar på isbrytaren Otso, men tillbringar somrarna på Mickels-örarna och med att fiska.