Josefin och Petter Lämås hör till de unga inflyttade på Holmön. De flyttade ut till ön redan för sju år sedan.

Allt fler unga
upptäcker Holmön

 

Allt fler unga ser en tjusning i att flytta ut till Holmön. Om de inte bosätter sig där på heltid så åtminstone på fritiden.


Fakta Homön


Läge: Ögrupp en mil utanför fastlandet i Umeå.
Historia: Gammal jordbruks- och fiskeö. Var 1925-1974 en egen kommun, Sveriges minsta till invånarantalet.
Befolkning: Fast befolkning med cirka 75 personer, många säsongsboende
Resa dit: Färjeturer dagligen från Norrfjärden (40 minuter), gratis.
Finns på ön: lanthandel, restaurang, kafé, hembygdsgård, museum mm.
Övernattning: tre vandrarhem, övernattningsstugor, campingplats, gästhamn.
Webbplats:https://visitholmon.com/


Josefin och Petter Lämås flyttade ut till ön redan för sju år sedan. De tillhör den nya generationen bofasta öbor. Josefin är 31 år och Petter 35 år.


- Vi gjorde en friluftsguidebok och då upptäckte vi Holmön eftersom ett av de större naturreservaten i Umeå ligger här ute. Så det var därför vi åkte ut. Sedan blev vi fast, säger Josefin.


De bor på en äldre västerbottensgård med tillhörande jordbruksmark som de nyttjar. Tidigare pendlade de nästan dagligen in till fastlandet. Josefin läste freds- och konfliktstudier vid Umeå universitet och Petter jobbar som ingenjör på Sweco, ett jobb som han kunnat sköta hemifrån på ön under pandemin.


Josefin driver vandrarhemmet vid Berguddens fyr och nyöppnade kaféet. De känner sig välkomna på ön.


- Vi har blivit väldigt bra mottagna. Det är inte alltid så när någon kommer till en mindre plats, och framför allt inte öar. I många ösamhällen är det så att man måste vara typ sextonde generationens öbor för att man ska få kalla sig öbo. Här har det aldrig varit så, utan här blev vi välkomnade med öppna armar när vi flyttade ut, säger Josefin Lämås.



Sedan de kom till ön har det kommit ytterligare två par som bor året runt.


- Sedan är det ytterligare familjer med barn som köpt hus och är här ute väldigt mycket.  De skulle bo här om det gick, men eftersom de har barn i skolåldern så går inte det, säger Josefin.


Just barnomsorg och skolgång är det stora bekymret för barnfamiljerna. Byn har fått ekonomiskt stöd av Umeå kommun och har nu köpt gamla prästgården av Sävar församling. Förhoppningen är att kunna skapa en förskola här framöver.


- Vi jobbar för en förskola och kommunen verkar vara mera öppen för andra typer av lösningar nu när bygden har köpt prästgården. Det skulle behövas för att familjer ska våga flytta ut till Holmön, säger Josefin.



Jorik Otterbjörk, som är handlare på Holmö lanthandel sedan fem år, och hans sambo Lovisa är de enda bofasta i dag som har barn, en dotter på 3,5 år.


- Det är ju lite knöligt, när det inte finns nån barnomsorg. Som vi gör nu så har jag gått ner i arbetstid för att pendla in några dagar i veckan till Sävar. Det är för att vänja henne med andra barn och att pendla till fastlandet, något som blir vardag om två år när hon blir skolpliktig, säger Jorik Otterbjörk.


Det går att ordna barnomsorgen andra dagar och Holmön är bästa tänkbara stället att växa upp på, tycker han.


- Det är ju en underbar plats för ett barn och det är synd att det inte är fler barn och kompisar. Men hon har några barn i andra åldrar i stället.

Ett annat bekymmer senaste året har varit kommunikationerna, men där tror man på en lösning med stabilare trafik framöver.


- Är en väg för smal måste man ju bredda den, säger Jorik.


Holmön är idylliskt, speciellt på sommaren. Det här dagen är det potatissättning hos Josefin och Petter Lämås.


- Det är kul att odla egen potatis och testa olika sorter. Det finns folk på ön som har bättre grejer, men vi sätter allt för hand. Det är så pass litet potatisland, säger Josefin.


Förutom de själva deltar stuggrannen Maria Brännström och Josefins mamma Agneta Hjärpe från Sävar. Det uppstår en livlig diskussion om mandelpotatisen. Josefin är inte så förtjust i den utan tycker den är lite mjölig och smaklös. Hon gillar i stället Amadine, som är en något fastare och krämigare potatis.


Mamma Agneta och grannen Maria vill dock ha mandelpotatis i sina egna potatissängar.


- Jag älskar mandelpotatis! säger Agneta bestämt.


De får ett visst medhåll av Petter.


- Mandel är inte bara en smak utan också ett kulturarv, säger han med glimten i ögat.


Petter Lämås, odlar även olika spannmål, mest foderkorn men även en äldre sort av råg, som nu kallas Holmöråg.


- Den moderna rågen har i dag grundegenskaper som man har förädlat bort. Holmörågen är framtagen genom evolutionär förädling från en stor variation av äldre rågsorter. Den växer snabbt, behöver inga bekämpningsmedel mot ogräs och är mera tålig mot torka, men ger såklart mindre avkastning än en modern sort, säger Petter.

Han har också hampaodling på försök. Det ingår i ett projekt för att förbättra fågellivet på ön. Hampan är också jordförbättrande. När man plöjer ner den ger den organiskt material till jorden.



Josefin och Petter får snart nya grannar eftersom Tobias Österberg, hans sambo Maja Hallén och deras tre barn är i inledningsskedet för att uppföra ett fritidshus.


Tobias, som är jägmästare och jobbar som miljöövervakare på länsstyrelsen, ”upptäckte” Holmön under en föräldraledighet, då han hade ett vikariat som matros på Holmöfärjan. Han har tidigare en bakgrund till sjöss.


Tillsammans med Maja, som är arkitekt, har de själva ritat huset, som byggs så ekologiskt som möjligt. Det kommer att ha tjocka väggar och mycket solinstrålning för att använda så lite energi som möjligt.


- Vi bor i Umeå, men skulle gärna bosätta oss här. Vi kommer säkert att vara här så mycket som möjligt, säger Tobias och Maja.


Deras pojkar är 9 år och 6 år, och nyfödda dottern fyra veckor.



TOM JUSLIN

Potatissättninga hos Petter och Josefin Lämås på Holmön. Med är mamma Agneta Hjärpe.

Åke Sandström och Christer Nordström forslar bort virke åt en stuggranna. Traktor är från 1952.

Emma Svanberg med hunden Millie eldar gammalt ris. Men hon har flera hinkar med vatten i beredskap.

Jorik Otterbjörk, som är handlare på Holmö lanthandel sedan fem år, och hans sambo Lovisa är de enda bofasta i dag som har barn, en dotter på 3,5 år. De åker in med henne till förskolan på fastlandet några dagar i veckan.

Peder Taflin, Ann-Christin Taflin med barnbarnet Bonnie. Båten är en riktig trotjänare. Under en älgjakt forslade den samtidigt tre älgar, sex personer och en hund.

Karin och Hans Wiechel har en flagga från korallriket Kiribati vid sitt hus. – Det kanske inte är den bästa demokratin, men de har världens vackraste flagga, säger Hans.

Tobias Österberg är tillsammans med sin sambo Maja Hallén i inledningsskedet för att uppföra ett fritidshus på Holmön. Här med sonen Egil, 6 år, och dottern Astrid, en månad.