När kommunen skulle bygga en ny skola lyckades örådet på Bergö finansiera så att ett serviceboende byggdes i en sidobyggnad på samma gång. – Det har väckt uppmärksamhet i hela EU, säger Britt-Mari Söderholm och Peter Urwäder.

Äldre kan bo kvar på Bergö - Kvarkens pärla

 

Semesterfirare, öbor, företagare och så örådet. Alla är de förutsättningar för ett blomstrande öliv med god service. Här kan äldre bo kvar och hit återvänder utflyttarna gång på gång.


Fakta Bergö


Läge: Fågelvägen cirka 25 kilometer sydväst om Vasa, längs landsväg ungefär 60 kilometer.
Historia: Bergö är en tidigare kommun i Malax skärgård i Österbotten. Kommunen slogs ihop med Malax år 1973. Ön hette Vargö fram till 1830 då namnet ersattes av Bergö. Den har även tidigare kallats Ulvön, bland annat i den finska namnformen Susiluoto.
Befolkning: Cirka 480 invånare
Resa dit: Gratis landsvägsfärja (10 minuter) från Bredskär, Molpe.
Finns på ön: Affär, kaféer, presentbutik, dagis, lågstadieskola, äldreboende, bibliotek, hembygdsmuseum, kyrka och vandringsled.
Övernattning: Gästhamn, caravanparkering, bed and breakfast.
Webbplats:https://www.facebook.com/bergoby

Örådet i tv-programmet Robinson brukar innebära slutet för deltagare. På Bergö är det tvärtom. Här har örådet inneburit räddning och framtid för alla på ön.


Genom ideellt engagemang av byborna såg man till att ön fick ett nytt servicehus, som gör att de äldre inte tvingas bort från byn utan kan stanna kvar. Örådet fixade ett nytt servicehus hopbyggt med nya skolan.


- Vi har ett öråd som är väldigt aktivt. Malax kommun byggde skolan och vi byggde serviceboendet i andra ändan av huset. Det ägs av ett fastighetsbolag som örådet är ensam aktieägare i. Det är nog vårt största projekt, säger Britt-Mari Söderholm, tidigare ordförande i örådet.


Skolan och äldreboendet invigdes 2017. Den gamla skolan var fuktskadad och måste ersättas.  


-Bergöborna har kämpat i 20 år för att få hit ett äldreboende via kommunen och jag tror att det finns en ömentalitet ”att gör ingen det åt oss så måste vi göra det själva”. Så till slut så gjorde vi det, säger Britt-Mari.


Just envishet och arbetsamhet är något som präglar invånarna på Bergö, tycker hon.  Att man inte ska ge upp, utan se möjligheterna. Då kan det lyckas till slut.


Hon får medhålla av Peter Urwäder som är nuvarande ordförande i örådet. Bergöbornas envishet och finurlighet har gett eko vida omkring med ständiga studiebesök. Örådet äger serviceboendet, men kommunen driver det.


- Det har till och med väckt uppmärksamhet på EU-nivå. Det är kanske det enda byggnadsprojektet där man kombinerat en kommunal skola och ett privat äldreboende inkorporerade med varandra, säger Peter Urwäder.


Bergö har 470-480 invånare. Tidigare var det en egen kommun, men tillhör nu Malax.


- Vi har ett ganska stabilt befolkningstal och vi har mycket barnfamiljer. Det är drygt 20 barn i två avdelningar på dagis och i skolan drygt finns 25 barn. Det kommer alltid år med färre barn, men sedan på nytt år med högre födelsetal, så det hålls ganska stabilt, säger Britt-Mari Söderholm.


Skola och dagis är en stor livsnerv för Bergö. Skulle de försvinna skulle det påverka befolkningsstrukturen.


- Jag tror vi egentligen inte förstår hur bra vi har det med kort färjetur dygnet runt, skola och dagis om vi jämför med andra mindre öar med fast befolkning, säger Britt-Mari.


Färjan tar bara tio minuter. Det finns ingen tidtabell på natten utan man kör vid behov mellan klockan 24 och 5:30. Är man på andra sidan ringer man.


Tack vare det här upplägget kan många pendla till jobb på fastlandet och jobb i Vasa, Malax och Korsnäs.


Peter Urwäder är en av dem. Han jobbar som IT-ansvarig i Korsnäs. Han och frun Jasmine flyttade från Åbo och köpte gård i hans hemby Bergö. När de gifte sig tog de namnet Urwäder som är ett gammalt släktnamn på Bergö.


Att de flyttade till Bergö berodde på närheten till naturen och den höga servicenivå som finns på ön med affär, skola och färja.


- Allting man behöver finns ju här på Bergö. Man kanske saknar utbudet av matställen som finns i en storstad, men vi har alltid lagat egen mat. Största skillnaden nu är kanske att vi har större frysbox, eftersom vi handlar större lager av allting och fryser in. Man planerar två steg framåt i stället för ett steg, säger Peter Urwäder.


Peter har axlat uppdraget i örådet, som består av åtta styrelsemedlemmar. Men det är långt fler som är engagerade i det arbete som örådet gör på ideell basis.


Det finns ständigt nya projekt att ta tag i.


- Det som vi håller på med just nu är caravanparkeringen, som vi fått statliga bidrag för. Det är dit en stor del av våra resurser går och den visar sig vara ett riktigt lyckokast. Timingen var ju helt perfekt för det har formligen exploderat med den hemmaturism vi fått. Caravanparkeringen är fortfarande inte färdigbyggt, men det är fruktansvärt mycket bilar där, säger Peter Urwäder.


I sommar har Bergö vaknat till nytt liv efter pandemin. Turisterna har strömmat till, vilket också Carola West, som drivet sommarkaféet har märkt.


- Det går jättebra. Jag är supernöjd, säger Carola.


Bland återvändarna, som nästan helt uteblev förra sommaren, är sommarstugeägare som bor i Sverige.


Många av semesterfirarna på Bergö är från Västerbotten. På kaféet hittar vi Maja Ingo och Kim Jonsson från Umeå, som kommer att tillbringa merparten av semestern med familj i Majas hemby.


Likaså har Ann-Sofie Granbäck och Lennart Mannberg återvänt i sommar för att fortsätta renoveringen av ett hus, som ligger intill deras sommarstuga. Det var ett av de första sommarhus som fanns på ön. Bergö var populärt sommarviste bland vasaborna.


Thomas Distler, känd båtbyggare, timmerman och allkonstnär från Kassjö utanför Umeå, har också flyttat och renoverat ett gammalt kornhärbre från 1700-talet för att utvidga boendet vid sommarhuset. Hans hustru Monica kommer från Bergö.


Flitigaste besökaren från andra sidan Kvarken är ändå Rafael Granlund, som driver företaget Bula i Umeå. Han besöker ön nästan var 14:de dag och gör ofta det med egen båt. Hans nya båt, som gör 46 knop, klarade i sommar av sträckan från Patholmsviken i Holmsund till sommarstugan på Bergö på 1,5 timmar.


- Men då var väderförhållandena extra gynnsamma. Det finns flera från Bergö som tar sin egen båt hit. Det är obetalbart, säger Rafael Granlund.


TOM JUSLIN

Byborna kallar Bergö för Kvarkens pärla, här idyllen vid Perisgrund fiskehamn.

Bergö var en egen kommun till 1973, då den slogs ihop med Malax kommun. Mycket av servicen finns kvar i byn.

Lars-Erik Söderholm ser till att Bergö inte växer igen. Han och sonens 500-600 får finns utspridda över hela ön

Ann-Sofie Granbäck och Lennart Mannberg från Umeå har sin sommarstuga på Bergö, intill ett av de äldsta sommarhusen på, som de håller på att renovera.

För femte sommaren har Carola West sommarkafé i en gammal släktgård i centrum. I sommar har turisterna på nytt strömmat till, mer än någonsin

Thomas Distler har flyttat och renoverat ett gammalt kornhärbre som byggdes 1776 i Helsingby i Korsholm.

Här finns det krafter, säger Rafael Granlund om sin nya båt. I sommar åkte han på en och en halv timme mellan Holmsund och Bergö.